Suorganizator znanstvenog skupa NA SJEVERU S PAVLOM VUK-PAVLOVIĆEM 2018

Jedan od najvećih filozofa prve polovine 20-og stoljeća u Hrvatskoj bio je Pavao Vuk-Pavlović. Posebno je važno što se bavio područjem odgoja, odnosno načinima na koje je učenike i studente što uspješnije moguće uputiti do moralne i estetske dimenzije življenja. Otuda potreba da se njegov rad nastavi i da mu se na taj način iskaže čast koju zaslužuje. Gotovo je pola stoljeća zanemarivan. Vrijeme je da njegove filozofsko-odgojne misli dođu do izražaja.

U dobu u kojemu su poziv na izlazak iz učionice najbolje ali ne i najsretnije razumjeli mediji masovnog komuniciranja, ciljevi koje je svojevremeno sebi postavio Pavao Vuk-Pavlović ne mogu se više realizirati samo uzgajanjem estetske dimenzije u odgajateljima, odnosno razvijanjem te dimenzije u odnosu odgajatelja i odgajanoga.

No na onaj način na koji je Pavao Vuk-Pavlović slutio da je nužno ući u čitav jedan laboratorij istraživanja utjecaja estetskog na ljudsko iskustvo, na sličan ali vremenu možda prikladniji način, uviđamo neophodnost onoga što bi se na tragu Vuk-Pavlovićevih inicijativa i uputa moglo razviti u MEDIJSKO-ESTETIČKI LABORATORIJ koji bi nosio časno ime Pavla Vuk-Pavlovića.

To bi moglo biti mjesto teorijskih i praktičnih istraživanja u području utjecaja suvremenih medija na ljudsko iskustvo... ogromno područje istraživanja odnosno izrade multimedijski oblikovanih, teorijski utemeljenih, lijepo dizajniranih, edukativnih monada/praktala/isječaka upotrebljivih u nastavama svih onih koji su svjesni da se masmedijskoj eksploziji mora i može odgovoriti samo osmišljenim, koordiniranim naporima grupa osvještenih pojedinaca i institucija koje mogu pružiti svojevrsna vizualna pomagala – jezgra estetski oblikovane nastave na onoj razini na kojoj će današnji učenici moći to prihvatiti kao interesantno, zanimljivo, atraktivno, pa i zabavno rješenje.

Ključnu ulogu u promoviranju djela Pavla Vuk-Pavlovića ima Hrvatsko filozofsko društvo. Sabrana djela Pavla Vuk-Pavlovića objavljena su 2016 upravo u nakladi Hrvatskog filozofskog društva. Druženja uz djelo ovog filozofa odgoja na Danima Franje Petrića, kao i gostovanje izlagača s tog skupa u Koprivnici, učinili su jasnim da bi upravo Koprivnica (kao rodno mjesto Pavla Vuk-Pavlovića) biti središtem daljnjih inicijativa. Skup koji je održan 2017. pokazao je dobru volju Grada, želju Sveučilišta Sjever da se manifestacija pretvori u tradicionalnu, Institut za medije preuzeo je aspekt komuniciranja same ideje (uz otvaranje nekih novih dimenzija), a Centar za filozofiju medija bio je operativno središte.

Ulaskom Učiteljskog fakulteta u projekt sama ideja razvijanja filozofije odgoja i bavljenja načinima unapređenja teorije i prakse edukacije – dobila je novi zamah. Na početku smo revaloriziranja vrijednosti djela Pavla Vuk-Pavlovića u sinergiji institucija koje su istinski zainteresirane za ovo područje. Naravno, prostor je otvoren za uključivanje i drugih institucija.

 

Manifestaciju NA SJEVERU S PAVLOM VUK-PAVLOVIĆEM zajedno organiziraju:
Sveučilište Sjever
Institut za medije JI Europe
Hrvatsko filozofsko društvo - Sekcija za filozofiju medija
Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja (CFM)

 

Program manifestacije NA SJEVERU S PAVLOM VUK-PAVLOVIĆEM

ZAGREB: 12. 11. U 15 sati: Okrugli stol (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

KOPRIVNICA: 13. 11. 10:45 – 15:00 Simpozij na Sveučilištu Sjever

KOPRIVNICA: 13. 11 U 18 sati u knjižnici Fran Galović: Predstavljanje zbornika znanstvenih tekstova  i druženje s poezijom Pavla Vuk-Pavlovića (izvodi Enes Kišević)

ZAGREB: 14. 11. U 17 sati na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu: Druženje s poezijom Pavla Vuk-Pavlovića.

 

I ove će godine u knjižnici Fran Galović u Koprivnici poeziju Pavla Vuk-Pavlovića govoriti Enes Kišević. O ljepoti i potrebi poetskog pristupa u filozofiji Govorit će Sead Alić. Bit će to u čast Vuk-Pavlovićevog rođendana, rođendana Koprivnice, ali i uz izlazak prvog zbornika znanstvenih tekstova s ovih druženja. Slično druženje bit će upriličeno i za studente Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

enes

enes

 

 

Kontakt: Sead Alić Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kontakt: CFM Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 
 
 
 

Free Joomla! template by L.THEME