Simpozij Vuk Pavlović 2018

UČITELJSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU, 12.11.2018.

Simpozij NA SJEVERU S PAVLOM VUK PAVLOVIĆEM ove je godine postao trodnevna manifestacija. Prvi će dan ostati zapamćen po vrlo uspješnom okruglom stolu priređenom na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na tom okruglom stolu sudjelovali su Draženko Tomić, Radomir Videnović, Ivana Zagorac i Željka Metesi Deronjić. No najljepši i najvredniji doprinos dali su studenti Učiteljskog fakulteta koji su pokazali sposobnost i spremnost kritičkog promišljanja, te upornost u traženju odgovora na svoja pitanja.

 Draženko Tomić          VIDEO  Ivana Zagorac               VIDEO  Radomir Videnović     VIDEO  Željka M. Deronjić       VIDEO

 

 

 

 

Pokazalo se također punim pogotkom uključivanje Učiteljskog fakulteta u ovaj projekt jer su pitanja odgoja, estetičke dimenzije u prenošenju znanja, pitanja morala, praznine suvremenih tehno-znanstvenih tendencija – bila središte propitivanja mogućnosti odgoja danas uopće, posebno na način na koji je to zamišljao Pavao Vuk-Pavlović.

 

KOPRIVNICA SVEUČILIŠTE SJEVER, 13.11.2018.

Drugog dana domaćin je bilo Sveučilište Sjever i grad Koprivnica (rodno mjesto Pavla Vuk-Pavlovića). Izlaganja i diskusije na ovom simpoziju pokazala su aktualnost misli Pavla Vuk-Pavlovića, te dali do znanja da je misao Pavla Vuk-Pavlovića iznimno interesantna, inspirativna i intrigirajuća za današnje doba. Ispostavilo se da manjim dijelom znanstvenici (pr)ocjenjuju djelo Pavla Vuk-Pavlovića a da većim dijelom samo djelo ovog mislioca zapravo ocjenjuje današnje doba, metode, pristupe i promašaje u sustavima edukacije.

 Pavo Barišić                 VIDEO  Radomir Videnović    VIDEO  Tomislav Krznar         VIDEO  Tvrtko Jolić                  VIDEO

 

 

 

 

 Željka M. Deronjić       VIDEO  Barbara Markač-Despinić  Luka Janeš                     VIDEO  Kristina Kalić                VIDEO

 

 

 

 

 Vesna Ivezić                  VIDEO  Antonio Grgić              VIDEO  Mirjam Despinić  Sead Alić                        VIDEO

 

 

 

 

Pavo Barišić uvodno je govorio na temu Politička filozofija Pavla Vuk-Pavlovića. Radomir Videnović potrudio se 'Tumačiti Pavla Vuk-Pavlovića njim samim'. Tema Tomislava Krznara bila je „O toleranciji: Vuk-Pavlović – Popper – Polić“, dok je Tvrtko Jolić podsjetio nazočne na neke temeljne pojmove filozofije povijesti temom: „Dvojno njihalo povijesti. Filozofija povijesti Pavla Vuk-Pavlovića“.

Željka Metesi Deronjić skrenula je pozornost na „Jednu biografsku bilješka iz Vuk-Pavlovićeve ostavštine“, a Barbara Markač-Despinić potcrtala je pitanje odgovornosti izlaganjem na temu: „Odgovornost kao osnova odgoja i komunikacije“ Pomake prema aktualnosti i suvremenom diskursu inicirao je Luka Janeš temom „Moć i ljubav u Vuk-Pavlovićevoj perspektivi“. Kristina Kalić i Marijana Županić Benić pobrinule su se da budu zastupljene i Vuk-Pavlovićeve misli o odgoju najmlađih. Njihova je tema bila „Estetika slikovnice kako je vide djeca“.

Vesna Ivezić je problematizirala Vuk-Pavlovićevu 'djelovnost umjetnosti', a Antonio Grgić je Vuk- Pavlovićevo uzdizanje odgoja na razinu estetičkoga povezao s pitanjem estetskih emocija. Mirjam Despinić je pitanja odgoja problematizirala u kontekstu govora o identitetu, a Sead Alić u kontekstu pitanja o odgovornosti.

Nisu bili nazočni ali su najavili svoje radove i Mario Kolar i Nenad Vertovšek. Kolar će pisati o poeziji Pavla Vuk-Pavlovića, a Vertovšek na temu „Samoostvareni čovjek slobode u slobodnom društvu – ideal prošlosti i/ili budućnosti?“  

 

PROMOCIJA ZBORNIKA i KNJIŽEVNA VEČER, KOPRIVNICA, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”, 13.11.2018.

Istu večer, nakon simpozija, u knjižnici Fran Galović, predstavljen je zbornik znanstvenih radova s prošlogodišnjeg skupa. O zborniku je nadahnuto govorio predsjednik Hrvatskog filozofskog društva – Tomislav Krznar i urednički kratko urednik zbornika – Sead Alić.

Publiku žednu poetskih riječi Pavla Vuk-Pavlovića svojim je interpretacijama Vuk-Pavlovićeve poezije podario pjesnik i glumac Enes Kišević.

Tu noć Koprivnica je disala stihovima Pavla Vuk-Pavlovića. 

 

UČITELJSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU, 14.11.2018.

Govor o Vuk-Pavlovićevoj poeziji i kazivanje njegovih stihova nastavljeno je trećeg dana ove manifestacije, ponovno u Zagrebu, na Učiteljskom fakultetu. Između Enesa Kiševića i studenata dogodilo se prepoznavanje pa se predviđeno kratko druženje pretvorilo u poduži pljusak osvježavajuće poetske riječi.

 

ZAKLJUČAK:

Ova su tri dana pokazala veliki potencijal ove manifestacije. Ponajprije zbog toga što je pitanje prijenosa znanja na nove generacije postao ozbiljan problem, a Vuk-Pavlović je ponudio neka rješenja. Pokazalo se uistinu nužnim 'proširiti' dimenziju edukacije na odgoj, ali na način estetiziranja kako je o tome pisao svojevremeno Vuk-Pavlović. I konačno, pokazalo se da mali pomak od predavanja prema predavanjima s poezijom i malo glazbe – edukaciju, odnosno odgoj mogu pretvoriti u gotovo nezaboravne trenutke.

Na kraju treba zahvaliti svim suorganizatorima, a to su: Sveučilište Sjever, Institut za medije JI Europe, Hrvatsko filozofsko društvo - Sekcija za filozofiju medija, Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja (CFM) i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Ne treba naravno zaboraviti ni upravu grada Koprivnice za koju vjerujemo da će pronaći način da ova manifestacija ne bude samo kulturna manifestacija inicirana od strane pojedinaca, nego jedno od bitnih datuma bilježenja povijesti ovoga grada.

U organizacijskom odboru ovog skupa bili su:  Marin Milković, Mario Tomiša, Tomislav Krznar, Ivana Zagorac, Antonio Grgić, Lino Veljak, Sead Alić (predsjednik/president), Nenad Vertovšek, Mira Matijević i Robert Geček, a u programskom odboru: Marin Milković, Mario Tomiša, Tomislav Krznar, Ivana Zagorac, Antonio Grgić, Lino Veljak, Sead Alić (predsjednik/president), Nenad Vertovšek, Radomir Videnović, Ankica Hunjat.

Posebnu pak zahvalnost zaslužili su snimatelji i montažeri CFM-a Srećko Brdovčak Mac i Amir Ahmetašević

 
 
 
 

Free Joomla! template by L.THEME